head

Olej z pestek winogron: panaceum na chorą skórę

Olej z pestek winogron: panaceum na chorą skórę
Eva Macpherson Eva Macpherson
Specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej, doradca żywieniowy
Temat: Zdrowy styl życia

Obecnie istnieje wiele sposobów pielęgnacji skóry, jak również całe mnóstwo różnych kosmetyków. Można stosować kremy z wieloma składnikami lub zdecydować się na kosmetyki naturalne. Jeśli wybierzesz drugą opcję, warto wypróbować olej z pestek winogron: jest jednym z najlepszych  i najbardziej wszechstronnych środków do pielęgnacji skóry, który z powodzeniem może być używany przez osoby  z cerą tłustą i skłonną do wyprysków.

Dobrej jakości olej z pestek winogron jest tłoczony na zimno i nie zawiera żadnych dodanych substancji.  Olej z pestek winogron  to olej o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, otrzymywany w specjalnym procesie tłoczenia pestek z winogron. Dla uzyskania 1 litra oleju z pestek winogron potrzeba około 50 kg pestek.

Omega -6 kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze

Olej z pestek winogron zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 (np. kwas linolowy), antyoksydanty, polifenole i witaminę E. Antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu  - zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór skóry, chronią przed wolnymi rodnikami, które powodują zapalenie skóry i przyspieszają starzenie. Sprzyjają tworzeniu kolagenu i elastyny, olejek z pestek winogron nawilża, zmiękcza i wygładza skórę, jest również bardzo skuteczny w pozbywaniu się zmarszczek i rozstępów skórnych. Dodatkowymi atutami olejku jest działanie przeciwbakteryjne, a zawarty w nim kwas linolowy wspomaga leczenie wyprysków, egzemy i innych stanów zapalnych skóry.  Łagodzi swędzenie skóry, regularnie stosowany niweluje przebarwienia pigmentowe w tym również plamy wątrobowe, jak również oczyszcza skórę z nadmiaru sebum. Co więcej, usuwa worki i cienie pod oczami.

Olej z pestek winogron skuteczny w łagodzeniu oparzeń słonecznych.

Olej z pestek winogron chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV,  ale może być stosowany również na skórę poparzoną przez słońce, doskonale przyspiesza gojenie się ran, łagodzi spierzchnięte i popękane usta.

Do pielęgnacji włosów i skóry problemowej

Szybko się wchłania, doskonale nawilża, pielęgnuje skórę, nie pozostawia tłustego filmu na jej powierzchni, w związku z tym zaleca się stosowanie oleju z pestek winogron  również w przypadku tłustej skóry. Normalizuje wydzielanie sebum, dzięki czemu włosy mniej się przetłuszczają i będą bez łupieżu. 

Powiązane artykuły

chmura etykiet

Społeczność

NOWOŚCI Z BLOGA

phone

Porady zdrowotne bezpośrednio na Twój adres e-mail: chcesz żyć świadomie i zdrowo zgłoś się po odbiór nowości z bloga.